Tuesday, January 26, 2010

My Blood is O +ve



Derma Darah....
dah slalu kita dengar kan event2 derma darah kt shopping mall ke, kat pjabat2 ke.. kat mana2 la tmpat awam..

Tapi...
kita pon slalu dengar jugak pelbagai alasan2 yang buat akak geli hati.. antaranya;

"ala... sem lepas dah derma... tak nak la.."
"fobia tgk darah... tp nak derma gak..."

itu tak masuk lagi dgn mmber2 yg cuba mematahkan semangat sahabat2 yang berhasrat untuk menderma...
"weh.. dulu mmber aku derma, lengan dia lebam2..."
"lpas ko derma ni kan.. nanti berat badan ko naik"

yang buat akak geram tuh sbb yang bercakap tu tak buat pon... jadi kenapa la nak patahkan semangat sahabat2 yang cuba nak buat amal jariah..

as for me, derma darah boleh la dikatakan sebagai satu alternatif/ satu bentuk bantuan yang boleh kita berikan selain daripada bantuan kewangan. ye lah.. nak hulur duit tak mampu.. jadi.. bagi la darah kepada yang memerlukan..

kalau difikirkan, betapa kita memerlukan darah dalam kehidupan... bagi akak.. menderma darah ni sebagai persediaan sbb nanti ibu2 semasa nak melahirkan, klu ade komplikasi, tumpah darah secara berlebihan... tu semua nak perlukan bekalan darah... itu tak masuk lagi klu kita eksiden ke...

jadi, fikir-fikirkanlah..
kepada yang layak menderma tu... jemput la buat amal jariah ini...
jangan takut-takut.. sbb banyak faedahnya bila kita menderma darah...

cuba tgk kat link ni

ok.. I'm O+ve blood owner...
dah boleh menderma setahun 4 kali...

p/s: ok.. kelas dah start.. See you

2 comments:

YucIkA said...

betol2...
dermalah darah klu layak...

btw, salam kenal :)

kak moon said...

yucika: sala perkenalan gak.. thanks sudi menjengah ke blog yg ntah hape2.. hehehe...

selagi terdaya, insyaAllah akan didermakan... :)